Grondbeleid

Beleid gemeente Baarn

Terug naar navigatie - Beleid gemeente Baarn

De gemeente Baarn heeft in haar grondbeleid gekozen voor een laag risicoprofiel en bij voorkeur niet zelf actief grond uit te geven, tenzij daar noodzakelijke redenen voor zijn. In een specifieke situatie kan het toekennen van een zekere prioriteit en een bijbehorend hoger risicoprofiel noodzakelijk blijken. Daar waar mogelijk streeft de gemeente Baarn naar een actieve voortrekkersrol (regiefunctie) die in de grondexploitatiewet mogelijk wordt gemaakt. In 2017 is de nota Grondbeleid volgens deze beginselen geactualiseerd (RV 17RV000061).

De gemeente Baarn hanteert de algemene beginselen vanuit het BBV voor grondexploitaties. De uitgangspunten voor tussentijdse winst- en/of verliesneming, zijn de volgende:

Het voorzichtigheidsbeginsel

Dit houdt in dat de balanswaardering van activa en passiva voorzichtig moet plaatsvinden, bijvoorbeeld het afwaarderen van gronden indien de marktwaarde lager is dan de verkrijgingprijs. Ook vertaalt het voorzichtigheidsbeginsel zich in het voeren van een behoedzaam financieel beleid bij het grondbeleid. Met dit behoedzaam financieel beleid worden de risico’s mede beheerst;

• Het realisatiebeginsel

Dit houdt in dat waardevermeerderingen van jaarrekeningposten slechts in het resultaat tot uiting mogen worden gebracht, indien zij daadwerkelijk zijn gerealiseerd op de balansdatum;

• Het transparantiebeginsel

Dit houdt in dat het financieel handelen van de gemeente Baarn bij grondexploitaties helder is. Daarbij kan wel sprake zijn van vertrouwelijke informatie, welke niet openbaar kan zijn omwille van privacy of onderhandelingsgevoelige redenen.

Toepassing gemeente Baarn

Terug naar navigatie - Toepassing gemeente Baarn

Binnen de gemeente Baarn zijn er geen grondexploitaties.

Voor het project Baarnsche Zoom, woningbouwlocatie en uitbreiding bedrijventerrein, is op basis van het Ruimtelijk Kader (maart 2021) en een voorontwerpbestemmingsplan de verkoopprocedure door middel van aanbesteding gestart. Beide grondeigenaren, de gemeente en W&F Investments, verkopen hun gronden aan de projectontwikkelaar. De projectontwikkelaar is verantwoordelijk voor het vervolgproces, waaronder het bestemmingsplanproces. De gemeente heeft dan een toetsende rol.