Op 1 mei 2022 is de Wet open overheid (Woo) in werking getreden. Deze wet vervangt de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Uitgangspunt van de Woo is dat overheidsinformatie openbaar is, tenzij er een reden is waarom dat niet kan. Het systematisch verstrekken van overheidsinformatie leidt tot inzicht in de bestuursvoering. Daarmee is het onmisbaar voor democratische participatie en controle van het bestuur. De Woo regelt het recht van burgers op informatie van de overheid.
Voor het implementeren van de Woo is een projectleider aangesteld.
Implementeren van de WOO
Voor het implementeren van het actief en passief publiceren van de Wet open overheid (Woo) staat een periode van vijf jaar. Het verplicht actief openbaar maken van informatie per informatiecategorie vindt gefaseerd plaats. Hiervoor is geen volgorde of tijdpad vastgelegd. De implementatie van de wet in onze organisatie voeren wij uit via een lerende aanpak. De implementatie is gestart met een beperkt aantal categorieën. De ervaring vanuit deze eerste fase nemen wij mee in het vervolg. Deze aanpak zorgt voor focus en ruimte om flexibel in te spelen op ontwikkelingen. In deze allereerste fase is gestart met:
• Het herinrichten van het proces voor behandelen van Woo-verzoeken op grond van de Woo waarmee aan de nieuwe eisen en termijnen van de wet wordt voldaan.
• Het aanwijzen van een Woo-contactpersoon om informatieverzoekers van dienst te zijn.
• Het openbaar maken van informatie uit de eerste vier wettelijk verplichte informatiecategorieën, namelijk: Organisatiegegevens, Raadsstukken, Convenanten en Woo-verzoeken.