De planning & controlcyclus
De planning en controlcyclus (P&C) vormt de basis voor het 'in control' zijn van de organisatie en is één van de belangrijkste sturingsinstrumenten van onze gemeente. Door de P&C-cyclus geven we op een systematische manier inhoud aan het proces van richting geven aan (het besturen, plannen) en het op koers houden (beheersen, control) van onze doelen en ambities. De P&C-cylcus geeft ons daarbij inzicht in het gevoerde beleid en de resultaten ervan.
De onderdelen van de P&C-cyclus zijn: de perspectiefnota, de begroting, de tussenrapportages en de jaarrekening. De P&C-cyclus is een lerende cyclus, waarbij we investeren in de kwaliteit en de totstandkoming van de P&C-producten. Voor de cyclus van 2022 staan de volgende ontwikkelen centraal :
- Nieuwe programma-indeling vanaf de begroting 2023-2026;
- Versterken van de interne sturing en beheersing;
- Gebruiken van het P&C systeem voor alle P&C documenten.
Rechtmatigheidsverantwoording door het college
Naar verwachting vanaf boekjaar 2022 moet het college verantwoording afleggen over de rechtmatigheid van de jaarrekening. De accountant krijgt hierdoor een andere rol en zal vanaf het boekjaar 2022 geen oordeel meer geven over de rechtmatigheid in zijn controleverklaring. De verantwoordelijkheid voor de financiële huishouding en het rechtmatig handelen wordt hiermee explicieter bij het college belegd. Vooralsnog gaan we ervanuit dat de invoering van de rechtmatigheidsverantwoording kunnen opvangen binnen bestaande budgetten.
Tot en met verslagjaar 2021 geeft de accountant een oordeel over de getrouwheid én rechtmatigheid van de jaarrekening. Vanaf verslagjaar 2022 legt het college zelf verantwoording af over de naleving van geldende wet- en regelgeving bij de totstandkoming van de jaarrekening. De accountant krijgt hierdoor een andere rol en zal vanaf dat moment geen oordeel meer geven over de rechtmatigheid. De accountant geeft dan alleen nog een oordeel over de getrouwheid van de jaarrekening. De rechtmatigheidsverantwoording door het college wordt dan onderdeel van het getrouwheidsoordeel van de accountant.
De rechtmatigheidsverantwoording door het college heeft gevolgen, zoals bijvoorbeeld voor onze administratieve processen, interne verantwoordingen en interne controles. We zijn in 2021 gestart om ons voor te bereiden op de werkzaamheden die nodig zijn voor de rechtmatigheidsverantwoording door het college. Belangrijke werkzaamheden hiervoor zijn bijvoorbeeld het beschrijven en actualiseren van de belangrijkste (financiële) processen en het invoeren van verbijzonderde interne controle. Dit vormt de basis voor een goede interne controlesystematiek. De resultaten van de interne controles geven inzicht in hoeverre de organisatie financieel rechtmatig heeft gehandeld. Vanaf 2022 wordt jaarlijks een intern controleplan opgesteld en voorgelegd aan het college.