Doel
De RID Utrecht is de ICT-dienstverlener die de ICT-infrastructuur beheert voor de deelnemende gemeenten en gemeenschappelijke regelingen.
De dienstverlening is blijvend afgestemd op de (veranderende) behoefte van de deelnemers. In het dagelijks gebruik van deze infrastructuur en diensten worden de gebruikers ondersteund. Met als doelen: een veilige digitale dienstverlening, een flexibele werkomgeving, tevreden gebruikers en minder meerkosten.
Deelnemende partijen
Gemeenten Baarn, Bunnik, De Bilt, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede.
Gemeenschappelijke regelingen Regionale Sociale Dienst Kromme Rijn Heuvelrug, Uitvoeringsorganisatie Werk en Inkomen Baarn, Bunschoten, Soest (BBS).
Bestuurders
Algemeen bestuur: Wethouder H. Prakke.
Financiële ontwikkeling
Met ingang van 2021 vindt een structurele besparing van € 12.000 plaats, voornamelijk door de herijking van de verdeelmethodiek. Er wordt versneld ingezet op de implementatie van Microsoft 365. De bijdrage van Baarn voor de implementatiekosten en de structurele kosten, die hieruit voortvloeien, worden opgevangen binnen de huidige meerjarenbegroting van Baarn.
Inhoudelijke ontwikkeling
In 2021 ontwikkelt de RID zich verder tot een ‘flexibele en servicegerichte leverancier van informatiseringsoplossingen voor de RID-deelnemers”. Om dat te bereiken wordt gewerkt conform 5 beleidssporen:
- Samenwerking: De gezamenlijke beleving van de visie, missie en ambitie en de gedeelde verantwoordelijkheid om deze tot realisatie te brengen.
- Organisatie: Het (beter) invullen, inzetten en onderhouden van de aanwezige systematiek (structuur, hiërarchie, taakverdeling) ten behoeve van eigenaarschap, overleg en onderling vertrouwen.
- Diensten: Het (opnieuw) gezamenlijk vormgeven van diensten in lijn met de gedeelde verantwoordelijkheid en missie/ visie.
- Processen: De huidige praktijk (grip op flow, type en karakter van het werk) gericht op het verbeteren van de effectiviteit van de samenwerking en een hogere mate van operationele controle.
- Projecten: De inrichting, aansturing en besturing van programma’s en projecten zowel intern als extern.
De uitgangspunten daarbij zijn: onderbrengen van applicaties in de “cloud”, betere kostentoerekening (meer op basis van gebruik), meer flexibiliteit, betere schaalbaarheid, kortere implementatieperiode, meer gebruikersgemak en betere beveiliging.
Het programma Infra 2021 dat in 2019 is gestart geeft uitvoering aan de gestelde ambities. Het omvat de projecten die de RID in nauwe samenwerking met de deelnemende organisaties moet uitvoeren om er voor te zorgen dat in 2021 alle medewerkers altijd en overal veilig kunnen (samen)werken.
In lijn met het koersdocument zijn de RID-deelnemers bovendien gestart met het kwartier maken van de samenwerking op het gebied van de informatievoorziening. Het uitgangspunt daarvan is vraagbundeling, harmonisatie van applicaties en vermindering van de kwetsbaarheid. Door de kracht van het collectief te benutten kan meer waarde worden toegevoegd aan de dienstverlening van de deelnemers.
De RID-deelnemers staan gezamenlijk voor een grote opgave. De ontwikkelingen volgen elkaar steeds sneller op. De situatie rondom het coronavirus maakt bovendien duidelijk dat onder dergelijke omstandigheden steeds meer van de overheid verwacht wordt. Digitalisering stelt ons in staat om eenvoudiger informatie uit te wisselen en biedt daarmee kansen voor snellere en betere besluitvorming. Daarbij worden we wel in toenemende mate geconfronteerd met tegenstrijdige verwachtingen; tijds- en plaatsonafhankelijk kunnen werken met enerzijds meer openheid en transparantie en anderzijds betere bescherming van (persoons)gegevens. Dit alles maakt uw uitdaging op digitaliseringsgebied steeds groter, met informatiebeveiliging als actueel thema.
Ten gevolge van de Corona crisis wordt nog onderzocht wat er nodig is om de structurele inzet van MS365 te kunnen versnellen.
Risico’s
Het risico- en beheermanagement zijn in control. De RID ontvangt jaarlijks de ISAE3402 type II verklaring, die zich sterk richt op risicobeheersing. De RID heeft op alle geselecteerde processen goedkeuring ontvangen. In 2020 zijn de RID processen aangepast op de Baseline informatiebeveiliging Overheid (BIO), het programma Infra2021 en de transitie naar een servicepartner.
Risicoprofiel
Pluspakket.