Energietransitie
De Baarnse energietransitie heeft met de Lokale Energie Strategie (LES) concreet vorm gekregen. In de LES zijn routekaarten opgenomen voor de drie pijlers van de energietransitie: energiebesparing (isolatie), de warmtetransitie (duurzame warmte) en duurzame elektriciteitsopwekking. Vorig jaar zijn er overhevelingen aangevraagd om uitvoering te geven aan de LES en om de capaciteit van de vakgroep duurzaamheid te vergroten. Alle overgehevelde bedragen worden dit jaar volledig benut.
Dankzij de overheveling is meer inzicht en uitvoeringskracht opgebouwd. Voor het gemeentelijk vastgoed wordt nu een duurzaam meerjarig onderhoudsplan (D-MJOP) opgesteld en duurzaamheid heeft een prominente plaats in het Plan Maatschappelijk Vastgoed (PMV) gekregen. Daarnaast zijn we ook begonnen met het opstellen van een soortenmanagementplan, zodat particuliere woningeigenaren vrijstelling krijgen van de wet natuurbescherming (Wnb) voor het isoleren van hun woning. Bovendien is de Europese aanbesteding voor de isolatieaanpak afgerond. Vanaf september begint de uitvoering in Eemdal-Noord en in de jaren daarna komen ook andere wijken aan beurt. Afgelopen half jaar hebben wij daarom gewerkt aan de 'Leidraad wijkaanpakken aardgasvrij'. Hierover heeft de raad een raadsinformatiebrief ontvangen. Komend half jaar starten we met de wijkaanpak aardgasvrij in Eemdal-Noord.
Ook hebben we meer inzicht gekregen in de potentie van duurzame energieopwekking. Er is een verkennend onderzoek afgerond naar de potentie van een drijvende zonneweide op het Beltgat en gestart met een business case analyse voor een warmtenet met het vastgoed van Omthuis als startmotor. Later in dit jaar wordt de raad hierover nader geïnformeerd. In de regio loopt het traject 'Opwek van Energie op Rijksvastgoed' (OER) om zonnepanelen naast infrastructuur te plaatsen. Het onderzoek naar de mogelijkheden van één windturbine komt ook voort uit de provinciale en regionale ambities om in de regio voldoende duurzame elektriciteit op te wekken (0,5 terawattuur (TWu)).
Daarnaast maken we ook gebruik van SPUK-regelingen (specifieke uitkeringen) om de gemeente te verduurzamen. Vanuit het Rijk hebben we geld ontvangen om energiearmoede tegen te gaan, slecht geïsoleerde woningen beter te isoleren (SPUK Lokale Isolatie Aanpak (LAI)) en om de uitvoeringskracht ten behoeve van de verduurzamingsopgave te vergroten (SPUK CDOKE). Een groot gedeelte van deze gelden worden dit jaar gebruikt voor het isolatieplan, vooral in de vorm van isolatievouchers. Later dit jaar wordt besloten of we ook subsidie krijgen om gemeentelijk vastgoed te verduurzamen (DUMAVA). Deze specifieke uitkeringen hebben een looptijd van 3 tot 5 jaar.
Om de ambities uit de LES waar te maken, hebben we de capaciteit uitgebreid. Daardoor zijn het verduurzamen van de gemeentelijke organisatie, de mobiliteit en het gemeentelijk vastgoed nu ambtelijk opgepakt en krijgen die plannen dit jaar vorm. Daarmee is er uitvoering gegeven aan motie 'Aanscherping LES' (d.d. 31 januari 2024).
Het Huis van Pippe heeft, in samenwerking met de gemeente, een eerste overleg georganiseerd om een brede samenwerking van partijen op te zetten. Het doel van dit platform is om de energietransitie te versnellen. Daardoor zal de gemeente Baarn sneller klimaatneutraal worden. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan de moties 'Energieplatform' en 'Energieloket' (beide d.d. 31 januari 2024). Daarnaast worden er in het kader van de isolatieaanpak en wijkaanpakken aardgasvrij plannen gemaakt om mobiele energieloketten op locatie te organiseren, in samenwerking met lokale partners. Dit past bij het ontzorgen van inwoners; wij zoeken hen op, in plaats van dat zij naar ons moeten komen.