Gemeentelijk Minimabeleid
De uitgaven in het minimabeleid verlopen zoals verwacht. De middelen vanuit het coalitie akkoord worden dit jaar ingezet voor de opstartkosten voor het nieuwe beleid Meedoen. Dit jaar is besloten te stoppen met het declaratiefonds en te gaan samenwerken met het Volwassenenfonds, waar we sinds 2017 samenwerken met het Jeugdfonds. De regeling Meedoen heeft als doel dat inwoners met een laag inkomen, 130% van de bijstandsnorm, een vergoeding kunnen aanvragen om mee te doen aan maatschappelijke activiteiten, zoals lidmaatschap bibliotheek, vakbond of abonnement op een krant, telefoon of kabelaansluiting. Om deze regeling laagdrempelig te houden hoeft men geen gegevens over het vermogen in te leveren. Het is voldoende als men verklaart dat het vermogen onder de betreffende vermogensgrens valt.
Schuldhulpverlening
Op schuldhulpverlening houden we naar verwachting € 100.000 over. Deze middelen worden geoormerkt voor de uitvoering van het nog op te stellen nieuwe geïntegreerd Beleidsplan Armoedebestrijding en Schuldhulpverlening.
Minimaregelingen en tegemoetkoming minima
De Baarn Steun Campagne is succesvol ontvangen en heeft een waardevolle bijdrage geleverd aan de bekendheid van lokale regelingen. Zo is het zowel het Volwassenenfonds Sport en Cultuur als het Jeugdfonds Sport en Cultuur een veelgebruikte regeling, waarop meer uitgegeven wordt dan verwacht. Naar verwachting kunnen de extra kosten gedekt worden binnen huidig budget.
Beschut werk
De gemeente Baarn wil zich inspannen om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan te helpen bij onder andere Baarnse bedrijven. We doen dit vanuit onze maatschappelijke verantwoordelijkheid en om Baarnse ondernemers en organisaties te helpen bij hun zoektocht naar geschikt personeel. Baarn kan, wanneer er zelf geen klanten (meer) zijn voor beschut werk, plekken aanbieden binnen de regio Amersfoort. Dit doen we in samenwerking met economische zaken.
De rijksbijdrage die gemeente Baarn ontvangt om de Wsw (Wet sociale werkvoorziening) uit te voeren stijgt, zoals gebleken uit de meicirculaire. Via Amersfoort en de verdeelsleutel wordt dit verdeeld onder de deelnemende gemeenten. Wij zullen inzetten om deze middelen zinvol te besteden voor de wsw doelgroep.
In het vorige coalitieakkoord heeft het kabinet als speerpunt de versterking van de regionale arbeidsmarktinfrastructuur opgenomen. Sinds die tijd heeft het Rijk in samenwerking met betrokken partijen (gemeenten, UWV, werkgevers- en werknemersorganisaties, MBO-raad en SBB) aan een uitwerking hiervan gewerkt. Op 26 mei is deze uitwerking naar de Kamer gestuurd (zie Kamerbrief Hervorming arbeidsmarktinfrastructuur | Kamerstuk | Rijksoverheid.nl).
Het Rijk zet in op vier samenhangende maatregelen:
1. het creëren van één regionaal loket: het Werkcentrum (RWC)
2. het versterken van het van-werk-naar-werk-stelsel
3. het meer centraal zetten van de ondersteuningsbehoefte
4. het structureel borgen van een gezamenlijke publiek-private governance
De belangrijkste regionale opdracht betreft maatregel 4: Het Regionaal Werkbedrijf maakt per 1 januari 2026 plaats voor een Regionaal Beraad, dat formeel gezien een bredere doelstelling krijgt dan de huidige samenwerking. Regionaal zullen we als gevolg daarvan nadere afspraken moeten gaan maken over:
1) Een meerjarenagenda die bestaat uit een beleidsagenda 2026-2030 en een uitvoeringsagenda 2026-2027
2) De samenstelling van het Regionaal beraad en de samenwerkingsafspraken/convenant (het betreft een netwerksamenwerking, geen juridische entiteit)
3) De (gezamenlijke) dienstverlening binnen het RWC Door het Rijk is de regierol voor deze maatregel 4 neergelegd bij de centrumgemeente.
BBS
De Uitvoeringsorganisatie BBS heeft een begrotingswijziging 2024-1 ingediend met een overschrijding van € 300.000 voor de gemeente Baarn. De volgende onderdelen hebben invloed op de overschrijding:
- Nieuwe wettelijke regelingen: loonkostenstijgingen conform de nieuwe CAO
- Een toenemend takenpakket in het Sociaal Domein: extra fte op het gebied van ICT, project- en kwaliteitsbeheer, inburgering
- En extra Fte voor staffuncties, zoals VIC, ICT en kwaliteit/projectleider (voortkomende uit een accountcontrole)