Digitale toegankelijkheid
In 2023 zijn we begonnen aan de automatisering van de primaire gemeentelijke dienstverlening (producten en diensten). Inmiddels kan er online aangifte van overlijden worden gedaan en kunnen inwoners 16 verschillende uittreksels uit de Basisregistratie Persoonsgegevens digitaal aanvragen. Hiermee hebben we de helft van onze producten inmiddels digitaal beschikbaar gesteld. De andere helft zal in 2025 beschikbaar gemaakt worden, in afwachting van de technische aansluiting op de nieuw aan te besteden applicatie voor Burgerzaken.
Eind 2023 hebben we aanschafkosten gemaakt voor de kennisbank voor het Baarns Contact Centrum. Met deze kennisbank zorgen we voor een verbinding tussen de website, intranet en onze interne kennis. Hiermee kunnen vragen van inwoners gemakkelijker en sneller aan de voorkant worden afgehandeld en scheelt dit in de terugbelverzoeken. De feedback van bezoekers via de feedback-knop op de site blijft beperkt tot een aantal reacties per maand. Deze worden direct verwerkt in verbeteringen of onderzoek daartoe.
Visie op dienstverlening
De ontwikkeling van de visie op dienstverlening is verschoven naar het vierde kwartaal van 2024 door gewijzigde prioritering. De uitkomsten en financiële consequenties, zullen in de tussenrapportage van 2025 verwerkt worden.
Smart-City beleid
De verkenning naar 'Baarn als slimme stad' en de daarbij horende ethische kaders wordt in 2025 opgepakt. De focus in de uitvoering van het informatiebeleid ligt in 2024 op de sporen 'Stevig digitaal fundament', toegankelijke dienstverlening, informatie gestuurd werken en flexibel samenwerken.
Accountantskosten
De jaarlijkse kosten van de accountant zijn gebaseerd op afgesproken werkzaamheden en de controles van een vast aantal SISA-regelingen. Het aantal SISA-regelingen is t.o.v. van andere jaren fors gestegen van 6 in 2019 naar 27 in 2023. Op basis van deze stijging heeft de accountant meer tijd besteed. Ook moet vanaf 2022 aanvullend gerapporteerd over Fraude en Continuïteit en moet de vastlegging van controleverklaring verder uitgebreid. Dit heeft geleid tot meerkosten. Deze meerkosten worden binnenkort besproken met de auditcommissie.
Burgerpeiling
De Burgerpeiling vindt om de twee jaar plaats. Daarbij worden willekeurig gekozen inwoners bevraagd op de thema's leefklimaat, welzijn & zorg, de relatie inwoner-gemeente en dienstverlening. De vorige peilingen vonden plaats in het najaar van 2019 en 2021. Omdat er in 2022 ook veel bij onze inwoners is opgehaald in een breed participatietraject, er in het najaar van 2023 een uitgebreide steekproef Veiligheidsmonitor in Baarn plaatsvindt voor het CBS en er in het najaar ook Tweede Kamerverkiezingen plaatsvinden die veel ambtelijk werk met zich meebrengen, is ervoor gekozen de Burgerpeiling in het eerste kwartaal van 2024 uit te laten voeren. De rapportage hierover volgt hier in 4e kwartaal.
Onderzoek Onteigening Joods Vastgoed
Baarn en Soest zijn een onderzoek gestart naar de onteigening en doorverkoop van Joods vastgoed tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij het onderzoek zal ook worden gekeken naar de rol van beide gemeenten ten aanzien van de vervolging van Joodse inwoners tijdens de oorlog en naar het rechtsherstel na de oorlog. Het onderzoek wordt uitgevoerd door historisch onderzoeker Maarten-Jan Vos, in samenwerking met lokale deskundigen die bekend zijn met de geschiedenis van deze gemeenten tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Joodse gemeenschap. De kosten hiervoor (onderzoeker en begeleiding) waren ten tijde van de besluitvorming over de begroting 2024 nog niet beschikbaar en bedragen circa € 30.000. De resultaten van het onderzoek worden in het najaar van 2024 verwacht.