In het raadsvoorstel (175192, behandeld op 4 november 2020 in de raad) bij de begroting 2021-2024 zijn een aantal voornamelijk financiële ontwikkelopgaven opgenomen. Dit zijn vraagstukken, die een nadere uitwerking vragen. Het doel is deze vraagstukken bij de Perspectiefnota 2022 te hebben uitgewerkt. De vraagstukken zijn:
- Verbeteren van de totstandkoming van de P&C documenten. Hiermee willen we ook invulling geven aan de verbetervoorstellen van de rekenkamer. In een november 2020 informeren wij u hier afzonderlijk over met
een RIB. - Monitoren uitgaven jeugdzorg en WMO om deze structureel binnen de geactualiseerde raming houden.
- Toereikendheid beoordelen van de uitgavenbudgetten als gevolg van de kaasschaaf van het niet toekennen indexering uitgavenbudgetten 2020 en 2021 en de 5% korting bij de PPN 2021.
- Investeringen in openbare ruimte worden geactiveerd en afgeschreven in plaats van rechtstreeks ten laste van de voorziening van algemene reserve. De effecten van deze wijziging bij de Perspectiefnota 2022 voor de stand van de voorzieningen, de exploitatie en de MIEP moet nog worden uitgewerkt.
- Er wordt onderzocht wat het effect is in het MIEP en / of MJOP gebouwen ten aanzien van de kwaliteitseisen omtrent duurzaamheid van ons eigen vastgoed.
- We willen bij de MIEP naar een langere investeringshorizon toe, waarbij ook de investeringen in de openbare ruimte moeten worden betrokken. Dit vraagt ook om een herbeoordeling van de hoogte van het kapitaallastenplafond.
- Voor Speeldoos / Bibliotheek is variant 2a in de begroting. Door de aangenomen motie, en de aanpassing in het programma van eisen vind een nadere uitwerking plaats met op hogere uitgaven. In december vindt de definitieve besluitvorming plaats.
In deze bijlage wordt ingegaan op het resultaat van de uitwerking van de ontwikkelopgave.