In de perspectiefnota 2022 – 2025 worden de kaders gevormd voor het opstellen van de meerjarenbegroting 2022 – 2025. Hiervoor zijn de volgende uitgangspunten gehanteerd :
• Beleidsarm en conserverend van aard, geen intensivering van bestaand beleid
• Duurzaam financieel beleid
• Voorkomen van bezuinigingen. Dus vooralsnog geen uitvraag voor bezuinigingsmaatregelen
Het jaar 2022 is het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen en het eerste jaar van het nieuwe college. In deze perspectiefnota worden in principe geen nieuwe beleidsmatige keuzes en/of ambities naar aanleiding van het collegeprogramma opgenomen. Het is daarom evenmin het moment om tot (structurele) bezuiniging over te gaan. Het streven is ook om bezuinigingsvraagstukken in deze fase van de collegeperiode te voorkomen.
Dit wil niet zeggen dat er geen ontwikkelingen zijn in deze perspectiefnota. We onderscheiden 3 typen ontwikkelingen:
- consolideren
- repareren
- anticiperen
Consolideren
In de begroting 2021 is een stevige slag gemaakt met duurzaam financieel beleid. In deze perspectiefnota wordt dit verder doorgevoerd. Bijvoorbeeld het verder uitwerken van een Meerjaren investeringsplan.
Repareren
De perspectiefnota bevat een aantal aanpassingen ten opzichte van de begroting om al bestaande afspraken beter in de P&C-cyclus te verwerken. Denk hierbij aan met name aan het opnemen van reële ramingen voor onder andere de zorgkosten en de verkiezingen.
Anticiperen
De wereld staat niet stil. Er komen continu ontwikkelingen op ons af, waar we op moeten inspelen. Een voorbeeld in de lopende begroting de herziening van het gemeentefonds, waar op dit moment weer nieuwe inzichten bekend zijn.
Corona
In deze perspectiefnota zijn geen concrete voorstellen opgenomen ten behoeve van de bestrijding van de gevolgen van Corona. We kunnen terugkijkend constateren dat we in 2020 voldoende door het Rijk zijn gecompenseerd voor onze kosten. Daarnaast weten we nu nog niet hoe Corona zich de komende tijd, laat staan in 2022, ontwikkelt. Mocht er over een aantal maanden meer duidelijk zijn, kan - net als in de begroting 2021 - alsnog een bedrag worden opgenomen in de begroting. Daarnaast zullen we eventueel niet benutte middelen van de in de huidige begroting gereserveerde €250.000 overhevelen naar 2022 voor eventuele herstelmaatregelen.
Ontwikkelingen
Hieronder worden de belangrijkste ontwikkelingen, die zijn beschreven bij de programma’s in deze perspectiefnota kort samengevat.
Belastingsamenwerking Baarn/Eemnes.
De samenwerking met de gemeente Eemnes wordt voorbereid om de kwaliteit van de dienstverlening voor beide gemeenten te waarborgen. Dit gebeurt primair op verzoek van Eemnes.
Informatievoorziening Digitale gemeente.
Digitale dienstverlening wordt steeds belangrijker en daarmee ook de digitale infrastructuur.
Integraal Huisvestingsplan (IHP).
In november 2021 neemt de gemeenteraad een besluit over het IHP voor alle onderwijsgebouwen. Hiermee krijgen we zicht op de benodigde onderhoud en investeringen voor de komende 16 jaar, vanaf 2023.
Verduurzaming centrumscholen.
Naar aanleiding van de herziening van het IHP wordt de verduurzaming van 2 centrumscholen verschoven naar 2025.
Nationaal Programma Onderwijs.
Het nationaal (herstel) programma onderwijs is bedoeld om onderwijsachterstanden n.a.v. Corona terug te dringen.
Omgevingswet.
De invoering van de Omgevingswet is nog steeds omgeven met onzekerheden. Zowel qua invoeringsdatum als qua mogelijk nieuwe vraagstukken.
Wonen.
Van de 850 gewenste extra woningen in de periode 2019-2030 zijn er inmiddels 40 gerealiseerd en 100 vergund. Daarnaast lopen er procedures voor nog eens 880 woningen.
Lichtmasten.
Het beheercontract met Citytec is per 1/1/2022 opgezegd. Tegen die tijd moet het beheer opnieuw vorm gegeven worden.
Poort van Baarn.
De huidige Esscherrotonde voldoet niet meer aan de huidige inzichten m.b.t. verkeersveiligheid en wordt in samenwerking met de provincie aangepakt.
Afval - omgekeerd inzamelen.
De kosten voor verwerking van restafval nemen toe. Hierdoor is een stijging van de afvalheffing nodig. Dankzij omgekeerd inzamelen blijft er minder restafval over, waardoor de stijging iets lager uitvalt.
Energietransitie.
Eind 2021 wordt de inzet en de effecten van het duurzaamheidsbeleid geëvalueerd. Op basis hiervan kan de inzet vanaf 2023 bepaald worden.
Baggeren watergangen.
Samen met het waterschap worden baggerwerkzaamheden voorbereid. Deze zijn door het waterschap vervroegd van 2023 naar2022.
Herijking gemeentefonds
Het gemeentefonds is onze belangrijkste inkomstenbron. Het rijk werkt aan een nieuwe verdelingssystematiek. Het huidige concept hiervan pakt nadelig uit voor Baarn, maar is nog niet definitief. We signaleren wel een groot risico.
Wet open overheid.
Deze wet beoogt een transparante en actief openbaar makende overheid en legt een verregaande plicht op aan de gemeente om informatie te verstrekken.
Moeilijk invulbare functies.
Zeker voor bepaalde functies is de arbeidsmarkt krap. Hierdoor is het risico op hogere wervingskosten en/of meer (duurdere) inhuur.